About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

2 Apr 2016

Vaikų knygos diena 2016


Balandžio 2-oji yra ypatinga diena, o ne šiaip sau eilinis šeštadienis. Jau 50-ąjį kartą pasaulyje ir 24-ąjį Lietuvoje minima Tarptautinė vaikų knygos diena, kurios švęsti ir pasidžiaugti praėjusių metų knygų derliumi į Lėlės teatrą susirinko Lietuvos IBBY skyriaus nariai, rašytojai, dailininkai, vertėjai ir mažieji skaitytojai. Šioje šventėje pati dalyvavau jau ne pirmą sykį, tad žinojau, kad apturėsiu itin turiningą šeštadienį. Visos dienos įvykius sunku aprėpti, nes visko buvo daug (nuo seminaro iki spektaklio Sniego karalienė), bet svarbiausia - jog išrinkta geriausia metų knyga! Apie viską iš eilės - mano fotoreportaže!
Įžanginis IBBY pirmininko Kęstučio Urbos žodis

Reda Tamulienė ir Eglė Baliutavičiūtė pristatė populiariausius 2015-ųjų  metų knygų penketukus

Neringa Mikalauskienė apžvelgė 2015-ųjų metų realistinės prozos derlių

Apie pasakas ir kaip pernai jas sekėsi autoriams kurti kalbėjo Asta Gustaitienė

Loreta Žvironaitė trumpai pakomentavo pernykštės poezijos vaikams knygas

Jolita Liškevičienė pristatė dešimt dramblių - dešimt gražiausių ir įsimintiniausių 2015-aisiais metais iliustruotų knygų

Eglės Baliutavičiūtės ir...


... Danguolės Šakavičiūtės tandemas kalbėjo apie 2015-ųjų metų vertimus


Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos išilginių fleitų ansamblio muzikinis sveikinimas (vadovas Algirdas Rakauskas)

2015-ųjų metų geriausių ir reikšmingiausių knygų kūrėjai buvo apdovanoti devyniomis premijomis. Vinco Aurylos premija už literatūros sklaidą buvo apdovanota literatūrologė Loreta Jakonytė (už knygą Šeimos vaizdinys sovietmečio lietuvių literatūroje vaikams); Aldonos Liobytės premiją už reikšmingiausią debiutą gavo Aidas Jurašius (Akmenukų pasakos); už meniškiausiai iliustruotą knygą paaugliams apdovanota knygos mano Vilnius mano komanda - iliustratorė Birutė Zokaitytė, komiksų autorius Povilas Jankūnas ir knygos dailininkė Agnė Dautartaitė-Krutulė; Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią knygą atiteko Skirmantai Jakaitei, iliustravusiai knygą Lėti ir tylūs dalykėliai; už reikšmingiausius vertimus – vaikams ir vyresniesiems paaugliams apdovanoti vertėjai Teodoras Četrauskas (Pasakininko istorija) ir Gabija Kiaušaitė (Raganiukė Gūdžiojoje girioje); premiją už knygą mažiausiems skaitytojams atsiėmė knygelės Drambliai ėjo į svečius autorės  Evelina Daciūtė ir Inga Dagilė; už geriausią realistinę knygą paaugliams apdovanota Akvilina Cicėnaitė (Niujorko respublika). 
 Pagrindinė - Prano Mašioto vardo premija - (tam-ta-da-dam!) atiteko rašytojai Rebekai Unai už romaną Atjunk!

Prano Mašioto premijos laureatei Rebekai Unai savo tapybos paveikslą įteikė Mašioto giminaitis, dailininkas  Vytautas Žirgulis

Švietimo ir mokslo ministerijos premiją gavo rašytojas Selemonas Paltanavičius

Antroji ŠMM premija skirta Nacionalinės Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorei Aldonai Augustaitienei (centre)

Apdovanotieji 2015-ųjų metų reikšmingiausių ir geriausių knygų autoriai 

... Ir aš ten buvau, viską mačiau, o dar gavau rankose tokią gražią pelėdą (kad ir žaislinę) palaikyti!  



Foto  ©  Asta Skujytė-Razmienė

Comments