About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

22 Nov 2013

Mademoiselle en vacance: Kutna Hora



Trečiasis Čekijoje aplankytas miestas - viduramžiais dvelkianti Kutna Hora (73 km nuo Prahos), kurioje yra daugybė vertų dėmesio objektų. Žinoma, labiausiai turistus masina makabriškasis Osuarijus (Sedleco kaulų koplyčia), kurio puošybai panaudota apie 40 tūkst. (berods) žmonių kaulų. Na, jausmas, būnant pastato viduje, išties įdomus - toks Memento Mori smūgis, sakyčiau... 
   Kitas mano nuomone lankytinas objektas - šv. Barboros katedra, vienas iš vėlyvosios gotikos perlų. Jos istorija labai panaši į šv. Vito katedros, stovinčios Prahoje: statyta kelis šimtmečius, langai dekoruoti Art Nouveau stiliumi ir t.t. Viduje iš garsiakalbių sklinda choralai, kurie įsupa į tą erdvę ir suteikia progą ją patirti gana... autentiškai.
   Kutna Hora sužavi savo siauromis, viduramžiškomis gatvelėmis, mažais namukais, menančiais miestelio klestėjimo laikus, kai čia veikė sidabro kasyklos (kalnakasiai čia laikyti didelėje pagarboje, jiems skirta koplyčia šv. Barboros katedroje ir t.t.). Toks jaukus, truputį net užsikonservavęs pasaulėlis. Juokavau, kad jei reikėtų įsikurti Čekijoje, tai tik čia! Juolab, kad ir susisiekimas gana patogus - gana dažnai kursuoja traukinys į Prahą. Tiesa, jei čia lankysitės - užsukite į mažą piceriją šalia šv. Jokūbo bažnyčios - ten kepa išties nepakartojamo skonio picas!..
   




















Photos © Things I Like Blog

Comments